Mol

Mollen bestrijden

Gevaren van de mol

Mollen zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Uw tuin en gazon liggen er perfect bij, totdat u tot uw schrik een molshoop ziet. Mollen kunnen relatief snel graven. Ze kunnen een snelheid behalen van 12 tot 15 meter per uur. Een mol kan in een tijdsbestek van een jaar maar liefst 3000 kilo aarde omhoog drukken. In een jaar tijd kan een mol dus veel tuinen verpesten.

De Mol (Talpa europaea)

De mol heeft doorgaans een dikke donkergrijze vacht, maar er worden in Europa meerdere kleurvariaties aangetroffen, soms zelf geheel wit!
Mollen eten voornamelijk regenwormen en af en toe ook de larven van insecten. De lengte van de mol is 12 tot 15 cm. Ze hebben daarbij ook nog een kort staartje, van 2 tot 4 cm lang. Veel mensen denken dat een mol blind is, maar dit is niet waar. De mol is slechtziend en zijn ogen zijn niet goed ontwikkeld. Zijn ogen zijn slechts 1 mm groot en zitten diep in zijn hoofd, waardoor de mol last heeft van omringende haren.
Mollen brengen het grootste gedeelte van hun leven door onder de grond, maar ze komen af en toe bovengronds om te drinken of (water)wegen over te steken. Mollen maken een uitgebreid gangenstelsel in gebieden waar veel regenwormen te vinden zijn. De mol graaft zijn gangen ook in gebieden waar het grondwater dieper in de grond zit, zodat kans op onderlopen van de gangen klein is.

Wanneer in het vroege voorjaar grotere molshopen worden aangetroffen, is dit een teken van een nest dat eronder is gebouwd. Dit begint in maart en eindigt in juni. In een mollennest worden 3 tot 5 jongen geboren, die na 6 weken zelf op zoek gaan naar voedsel. Na 9 weken drijft de moeder haar jongen weg uit haar eigen territorium, waardoor de jongen zelfstandig een leefgebied op dienen te zetten.

Mollen voorkomen

U kunt preventief een gaas rondom uw gazon aanbrengen. Dit gaas (fijnmazig gaas) dient ten minste 60 cm diep onder de grond te zitten. Ook dient u het gaas boven de grond door te laten lopen, mollen kunnen namelijk ook boven de grond verder reizen.
Het is een fabeltje dat planten zoals wolfsmelk, keizerskroon en afrikaantjes mollen zouden weghouden.

Mollen bestrijden

Mollen bestrijden doet u het best door mollenklemmen te plaatsen in de veel belopen gangen. Tijdens de bestrijding kunt u de ritten dichttrappen en alle hopen gladmaken. Hierna kunt u zien of er nog mollen aanwezig zijn.
Een andere methode is met de Mauki. Wij kunnen u met deze machine van uw mollenprobleem afhelpen!

Mauki Mollenverdelger

Hebt u last van ongewenste gasten in uw nieuw aangelegde tuin of perceel, waardoor uw gras wordt ontsierd door molshopen en mollenritten? Dan komen wij u de passende oplossing bieden. Wij komen langs met onze Mauki Mollenverdelger.
Met de Mauki persen wij onder hoge druk zuurstofarme lucht (koolmonoxide) in het gangenstelsel, zodat de mol binnen 20 seconde stikt. Een bijkomend voordeel is hierbij dat het kadaver dood in het gangenstelsel ligt en het de komende tijd niet wordt ingenomen door een andere mol.

Deze manier van bestrijden is veilig en duurzaam!

Interesse in onze diensten?

Heeft u last van mollen en zoekt u hulp bij het bestrijden?