In Nederland komen de meeste gezondheidsrisico’s van de gewone huismuis. Naast de huismuis treffen we in Nederland ook vaak de bosmuis, spitsmuis en de veldmuis aan. Afhankelijk van de soort muis, werpt de muis 4 tot 8 jongen per nest. In de draagtijd van de soorten muizen zit een groter verschil.
Muizen zijn klein en schattig, maar ze kunnen voor overlast zorgen. Denk hierbij aan knaagschade en gezondheidsrisico’s. Muizen staan bekend als dragers van ziektes. Deze ziektes verspreiden ze met hun uitwerpselen, urine en speeksel.
De 3 meest voorkomende ziektes die muizen overbrengen zijn:
Zoals we in de inleiding al duidelijk hebben gemaakt, zijn er in Nederland 4 soorten muizen waar we rekening mee dienen te houden.
De huismuis is de meest voorkomende muis in Nederland. De huismuis is in te delen in 5 verschillende ondersoorten, maar in Nederland komt de westelijke huismuis voor. Kenmerken van de huismuis zijn de puntige snuit, grote oren en grote ogen. De huismuis is 7 tot 9,5cm lang en heeft een relatief lange staart, die 85 tot 120% van de kop-romplengte is.
De huismuis eet voornamelijk zaadjes, maar kan zich ook voeden met insecten en aas. Deze muis is bijzonder door de onaangename en muffe geur die het dier verspreidt.
De huismuis heeft gemiddeld 4 tot 6 jongen per nest en werpt 6 tot 10 nesten per jaar, met een draagtijd van ongeveer 21 dagen. Dit diertje is na 2 maanden al geslachtsrijp, waardoor er snel sprake kan zijn van een plaag.
De spitsmuis is een nuttig dier, aangezien het een natuurlijke insectenbestrijder is. Het grote nadeel van het dier is, dat hij verschrikkelijk stinkt. Hij verschilt qua uiterlijk en gedrag veel van de huismuis en de bosmuis. De spitsmuis is geen knaagdier, maar behoort tot de insecteneters, waar de egel en mol ook aan toebehoort. Een spitsmuis herkent u gemakkelijk aan de spitse snuit, dat lijkt op een slurfje. In Nederland zien we vijf soorten spitsmuizen, namelijk de veldspitsmuis, bosspitsmuis, dwergspitsmuis, waterspitsmuis en de huisspitsmuis. De spitsmuizen krijgen gemiddeld 2 tot 4 nesten per jaar, die elk bestaan uit 4 tot 6 jongen. De huisspitsmuis is gemiddeld 7 tot 10 cm lang.
De bosmuis kunt u herkennen aan de grote ogen en grote oren. Hij heeft een puntige snuit en de lengte van zijn staart is vaak gelijk aan de kop-romplengte. Dit diertje heeft een geel tot bruine rug en een witte tot grijze buik. De bosmuis is 7 tot 11 cm lang.
Bosmuizen kunt u beter niet bestrijden met bestrijdingsmiddelen, aangezien ze in het voorjaar de voorkeur geven aan het buitenleven. Bosmuizen leven gemiddeld maar 1 jaar. De bosmuis werpt 3 tot 7 jongen per nest en werpt gemiddeld 3 keer per jaar. De draagtijd bedraagt 22-24 dagen.
Veldmuizen behoren tot de familie woelmuizen. De verschillen tussen een ‘ware muis’ en een ‘woelmuis’ zijn de kortere, dichter behaarde staart. Daarnaast hebben woelmuizen kleinere ogen en oren, een stompere snuit en een ruigere vacht.
De veldmuis leeft graag in open, droge gebieden met korte grassen en/of granen. Ze vermijden drassige gebieden en gebieden met hoog gras.
De veldmuis is gemiddeld 10 tot 13 cm groot en weegt 25 tot 30 gram. De paartijd is van februari tot oktober. Per nest werpt de vrouwelijke veldmuis 3 tot 8 jongen. Het vrouwtje werpt gemiddeld 3 tot 7 maal per jaar.
Elke muis moet op een verschillende manier bestreden worden. Er zijn muizensoorten die niet met huis- tuin- en keukengif te verdelgen zijn. Neem contact met ons op voor meer informatie over de verdelging of het vaststellen van de muizensoort. Samen met u kunnen wij een plan uitstippelen om u van uw muizenplaag te verlossen.
Heeft u last van muizen en zoekt u hulp bij het bestrijden?