ratten

Ratten bestrijden

Ratten in Nederland

In Nederland komen ratten het meest voor in de vorm van de bruine rat en de zwarte rat. Ratten vinden we ook terug in stedelijke gebieden. Dit is hoofdzakelijk het gevolg van defecte rioleringen of kapotte afwateringssystemen. Naast de zwarte- en bruine rat, leeft ook de woelrat in Nederland.

Gevaren van de rat

In de 14e eeuw kwamen tientallen miljoenen mensen te overlijden aan de ‘zwarte dood’, oftewel de pest. Mensen leefden in die tijd in slechte hygiënische omstandigheden. Er lag veel afval op de straten, wat de ratten aantrok. De ratten waren niet direct de oorzaak van de pest in Europa, maar de vlooien die de ratten met zich meedroegen veroorzaakten de ziekte bij de mens.
De leefomstandigheden in Nederland zijn tegenwoordig gelukkig vele malen beter. De kans is momenteel erg klein dat er opnieuw een epidemie uitbreekt. Toch zijn de ratten nog erg gevaarlijk voor onze gezondheid.

Zwarte ratten komen bijna niet meer voor in Nederland, maar de bruine rat heeft zijn opmars gemaakt. Daar kunt u behoorlijk last van hebben.
Ratten zijn, net als muizen, dol op het kapot knagen van uw spullen.
De ratten zijn dragers van bacteriën, parasieten en virussen. De bruine rat is daarom nog steeds één van de belangrijkste overbrengers van verschillende ziektes.

De ziektes die de rat kan overbrengen zijn:

  • Ziekte van Weil;
  • Hantavirus;
  • Tularemie;
  • De pest;
  • Rattenbeetkoorts.

Soorten ratten

We kennen in Nederland 3 bekende soorten ratten. Dat zijn de Bruine Rat, Zwarte Rat en de Woelrat.

De bruine rat (Rattus norvegicus)

De bruine rat komt van oorsprong waarschijnlijk uit China en is via de handelsroutes en scheepvaart in Europa beland. De bruine rat is, zoals de naam al zegt, (licht)bruin van kleur en heeft een lichtere buik. Deze rat is erg fors van bouw en heeft grote opvallende oren en een stompe neus. De bruine rat kan maar liefst 30cm groot worden!
Het nest van een bruine rat kan maar liefst 10 jongen bevatten per worp. De bruine rat kan maar liefst 15 maal per jaar een nest grootbrengen! Na een vlugge rekensom komt u dan uit op 150 ratten in een jaar. Dit komt echter enkel voor bij ideale leefomstandigheden met genoeg voedsel.
De bruine rat komt u tegen in struiken, haardhout, riolen, slootkanten, mestputten, stortplaatsen en in vochtige omgevingen.

Huismuis

De zwarte rat (Rattus rattus)

De zwarte rat komt oorspronkelijk uit Zuidoost Azië. Men stelt dat de zwarte ratten in de Middeleeuwen met de kruisvaarders zijn meegekomen. Onlangs zijn er echter stoffelijke overschotten gevonden in een Romeinse nederzetting in Engeland, die dateert uit de 3e en 4e eeuw.
De zwarte rat was de meest voorkomende rattensoort in ons land, maar komt nu enkel nog voor in havengebieden, veevoederfabrieken, langs waterwegen en in een groot gebied in Midden- en Oost Brabant, wat komt door de bio-industrie die hier te vinden is.
De zwarte rat is een uitstekende klimmer. Ze maken hun nesten vaak hooggelegen, tussen isolatie, op de daken en boven plafonds. Ze klimmen gemakkelijk tegen muren, leidingen en kabels omhoog.
De zwarte rat houdt erg veel van verse, zoete vruchten en zaden. Denk hierbij aan appels, mango’s, tomaten, meloenen, gekonfijte vruchten, gerst en haver.
Het vrouwtje krijgt per jaar 3 tot 6 nesten, van 1 tot 16 rittens (jongen).

Spitsmuis

De woelrat (Arvicola amphibius)

De woelrat wordt vaak verward met de bruine rat en wordt af en toe ‘waterrat’ genoemd. Een volwassen bruine rat is echter wat groter dan de woelrat. De woelrat weegt zelden meer dan 250 gram en heeft een ronde kop met kleine oren en een stompe neus.
De woelrat is een plaag voor boomgaarden en groentetuinen. Hij kan hier veel schade aanrichten, door de wortels van fruitbomen en planten aan te vreten. Dit is bovengronds niet te zien, maar doordat de bomen en planten minder vocht opnemen dan nodig is, zal de boom afsterven. De woelrat maakt hierbij veel gebruik van mollengangen.
Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen de ‘natte’ woelrat en de ‘droge’ woelrat. De droge woelmuis lijkt in alles op de natte woelmuis, maar is gemiddeld wat kleiner. De droge woelmuis houdt, zoals de naam misschien al verklapt, niet van water. De droge woelrat zorgt voor overlast door knaagschade aan witlof, winterwortels en bloembollen.

Bosmuis

Interesse in onze diensten?

Heeft u last van ratten en zoekt u hulp bij het bestrijden?

Bestrijding van de rat

De bestrijding van ratten kunt u het best laten doen door een expert op dit gebied. De bruine rat heeft bijvoorbeeld een neofobische reactie op nieuwe voorwerpen in zijn omgeving. Dit zorgt ervoor dat een lokdoos wordt vermeden omdat dit voorwerp ‘onbekend’ is in zijn omgeving. De rat zal de lokdoos in dit geval dan de eerste tijd vermijden. Als u hulp nodig heeft bij het bestrijden van de ratten, kunt u gerust contact met ons opnemen.